SO in de Eerste Lijn: Samen werken aan het convenant MGZ

Gepubliceerd op: 24 april 2025

Het project ‘Specialist Ouderengeneeskunde (SO) in de Eerste Lijn’ zet een nieuwe stap: na een voorbereidende fase worden nu huisartsen en huisartskoepels actief betrokken. Het doel? Volledige implementatie van het kader ‘Samen sterk in de ouderenzorg’. Dit kader is vorig jaar opgesteld door de samenwerkende SO’s van drie ouderenorganisaties, ten behoeve van patiënten met een complexe zorgbehoefte (met name de kwetsbare ouderen). Hierbij wordt gehandeld in lijn met het convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ), met aandacht voor samenwerking en continuïteit van zorg.

De specialisten ouderengeneeskunde bereiden momenteel een regionale bijeenkomst voor (gepland in mei), waarin samen met huisartsen richting wordt gegeven aan gezamenlijke visie en samenwerkingsafspraken in lijn met het convenant MGZ. Belangrijke thema’s zijn de rolverdeling binnen de eerste lijn, regievoering en samenwerking over de grenzen van organisaties en disciplines heen. De betreffende huisartsorganisaties hebben persoonlijk een uitnodiging voor ontvangen voor de bijeenkomst.

Ook wordt binnen het project gekeken naar de avond-, nacht- en weekendzorg (ANW). Hoewel deze zorg in de regio grotendeels is belegd bij MedTzorg, is verdere ontwikkeling van de consultfunctie tijdens de ANW-uren noodzakelijk om goede, continue ouderenzorg te kunnen garanderen.

Terug
  • Deel dit bericht:

Nieuws

Langer en beter thuis

Staatssecretaris Langdurige Zorg bezoekt Zorgcentrum Beek & Bos

Verhuizen naar een ‘verpleeghuis’ en toch de eigen huisarts houden? Bij Zorgcentrum Beek & Bos kan het. De specialist ouderengeneeskunde -die voorheen na opname de behandeling overnam van de huisarts- wordt hier alleen ingezet voor de specialistische zorg. Staatssecretaris Vickey Maeijer ging op 7 april met Beek & Bos in gesprek over de voorwaarden, effecten en uitdagingen van dit behandelmodel (= project Medisch Generalistische Zorg). Korte lijnen en de juiste zorg op de juiste plaats door de juiste persoon. Beek & Bos gaat uit van het gedachtegoed van stepped care: opschalen waar nodig, afschalen waar kan. Een compact behandelmodel waarin de Specialist ouderengeneeskunde alleen wordt in gezet op de S van Specialist. Bewoners blijven, waar mogelijk, onder behandeling van hun eigen huisarts. De huisarts kan verwijzen naar de specialist ouderengeneeskunde die aan Beek & Bos verbonden is. Daarnaast kan de huisarts een gedragswetenschapper of paramedicus inschakelen. Beek & Bos heeft een verpleegkundig specialist in dienst, zij filtert de vragen en wordt in dit model zonder verwijzing ingezet. De verpleegkundig specialist is de spil en schakel tussen het zorgteam en de behandelaren. Dit compacte behandelmodel levert goede zorg op. Het tekort aan behandelaren wordt niet opgelost maar behandelaren geven aan dat de druk op hen wel afneemt. Bovendien zijn de kosten van dit behandelmodel lager, winst voor BV Nederland. Een mooi voorbeeld van zorg met toekomst. De staatssecretaris heeft tijdens de rondgang door Beek & Bos onder meer kennis gemaakt met de VR Intodmentia bril, het muziekwaterbed, de mantelzorgondersteuner en de drie prachtige nieuwe ontmoetingsruimten waar ook dorpsbewoners gebruik van kunnen maken. Meer weten over het behandelmodel van Zorgcentrum Beek & Bos? Neem contact op (0475-391700) met Mariëlle Tijssen, zorgmanager, of Harm Hoekstra, bestuurder.
Lees meer
10 april 2025