Wonen en zorg

Ketenafspraak: 5 handelingen in de keten

Waarom dit project?

De ouderenzorg staat voor grote uitdagingen: een toenemende en complexere zorgvraag, een afname van beschikbaar zorgprofessionals en mantelzorgers én een groeiende wens van ouderen om zo lang mogelijk de regie over hun eigen leven te behouden.

Met lichte ondersteuning kunnen cliënten eenvoudige (zorg)handelingen zelfstandig uitvoeren. Dit vergroot hun zelfstandigheid en regie over het dagelijkse leven. Tegelijkertijd ontstaat er meer ruimte voor zorgprofessionals om zich te richten op mensen met intensievere zorgbehoeften.

Judith Rousseau

Judith Rousseau

• Programmadirecteur ZorgConnect
• Projectleider Ketenafspraak 5 handelingen
• Regionale communicatieaanpak

Wat gaan we doen?

Op dit moment voeren zorgmedewerkers vaak eenvoudige handelingen uit die cliënten, met behulp van technologie, ook zelf kunnen doen. Door deze handelingen zelfstandig uit te voeren, hoeven cliënten niet te wachten op een zorgmedewerker en bepalen zij zelf wanneer de handeling plaatsvindt. Dit versterkt hun eigen regie én draagt bij aan een efficiëntere inzet van zorg.

Alle aangesloten VVT-organisaties in de regio gaan technologie en hulpmiddelen inzetten voor veel voorkomende zorgtaken:

  • Toedienen van oogdruppels met een druppelbril
  • Aantrekken van steunkousen met hulpmiddelen
  • Medicatie-aanreiking met technologische ondersteuning
  • Ondersteuning bij wassen met hulpmiddelen

Veel organisaties zijn al gestart met het gebruik van deze technologieën. Binnen dit project brengen we in beeld:

  • Hoe ver de implementatie binnen de regio gevorderd is
  • Wat er per organisatie nog nodig is
  • Wat de gezamenlijke regionale boodschap wordt richting inwoners met een zorgvraag én verwijzers (zoals huisartsen en ziekenhuizen)

Nieuws

Lees het actuele nieuws over ‘Wonen en zorg’. Onder ‘meer nieuws’ vind je de nieuwsberichten van alle pijlers.

Leren met een VR-bril om zo de werkelijkheid te zien
Anders leren met digitale technologie

Een nieuwe manier van leren in de zorg!

30 april was de startbijeenkomst over een nieuw experiment; leren met AI én AR (augmented reality). Het experiment is gericht op de ABCDE-methode in de zorg en zorgt ervoor dat leren flexibel, interactief, tijds- en plaatsonafhankelijk is én ook nog eens van deze tijd. Hoe ziet dit experiment eruit? Op 12 mei starten ongeveer 25 zorgprofessionals van Proteion en Beek en Bos aan dit experiment. Met het leren over de ABCDE-methode wordt gebruikt gemaakt van: AI-videogeneratie Kunstmatige intelligentie bedenkt en maakt beelden voor je zodat je automatisch een video hebt AI-pre-assessment Een slimme test die je vóór een sollicitatie kunt doen. Zo zie je meteen of jouw vaardigheden en persoonlijkheid past bij de baan AI-voice-examinering Jouw stem wordt gebruikt om mondeling een toets te doen Augmented reality AR laat digitale beelden of informatie zien bovenop de echte wereld, bijvoorbeeld via een telefoon of speciale bril. Zo kun je bijvoorbeeld leren hoe iets werkt door het in 3D te bekijken op je tafel Een Thuis Competent Box Een ‘doe-het-zelf’ pakket dat je thuis kunt gebruiken om vaardigheden te oefenen of toetsen met bijvoorbeeld opdrachten, materialen én technologie om jezelf te meten en te laten beoordelen Na de zomer start een tweede groep zorgprofessionals om deze leerreis nog verder door te ontwikkelen. Houd onze website in de gaten voor de updates! Voorproefje van AI! Ben je benieuwd naar een voorproefje met AI? Bekijk dan de introductie module, met AI-instructrice!
Lees meer
07 mei 2025