Langer en beter thuis

Verkenning verbreding MGZ-concept

Verbreding van het concept voor de medisch generalistische zorg (MGZ). Toegankelijkheid, betaalbaarheid, kwaliteit en toekomstbestendigheid zijn daarbij belangrijk.

In de huidige bekostigingssystematiek voor Wlz-cliënten bepaalt de verblijfsvorm (met of zonder behandeling) het behandelaanbod voor de cliënt. Cliënten die hun zzp verzilveren in een instelling (of afdeling) met behandeling, ontvangen deze behandeling vanuit de Wlz. Cliënten die hun zzp verzilveren in een instelling zonder behandeling, ontvangen behandeling vanuit de Zvw. Dit onderscheid zorgt voor een aantal knelpunten. Denk aan de organiseerbaarheid van zorg en de ongelijkheid tussen Wlz-cliënten.

Omdat de vergrijzing en complexiteit van zorgvragen toeneemt en het tekort aan zorgprofessionals groeit, is het belangrijk de capaciteit van behandelaren zo goed mogelijk in te zetten. Dit vraagt om een innovatieve toekomstbestendige invulling van de behandelcomponent. Beek & Bos is in dit kader in 2021 gestart met het experiment MGZ. De Nederlandse Zorgautoriteit (vanaf 2022 in het kader van de beleidsregel ‘innovatie kleinschalige experimenten’, gezamenlijk ingediend met zorgkantoor VGZ) en Vilans (sinds eind 2023) zijn betrokken bij deze ontwikkeling.

Deelnemende organisaties
Sint Jozef wonen en zorg, Beek en Bos, Vincent Depaul

Harm Hoekstra

• Bestuurder Zorgcentrum Beek en Bos
• Projectleider Into D'mentia
• Verkenning verbreding MGZ-concept

Doelstelling / ambitie

In 2025 verkennen we de mogelijkheden om het MGZ-concept van Beek & Bos te verbreden of variaties hierop mogelijk te maken. Ook streven we naar een groter draagvlak voor deze ‘andere’ invulling van de behandelcomponent. Hierbij zijn aandachtsvelden als toegankelijkheid, betaalbaarheid, kwaliteit en toekomstbestendigheid belangrijk, zie ook de effectenkaart Beek & Bos.

Download de effectenkaart

Ambitie

  • Een eenduidige behandelcomponent voor alle bewoners
  • Doelmatige en doeltreffende vormgeving: zorg op de juiste plaats door de juiste mensen
  • Versterken samenwerking intra- en extramuraal: hybride vormgeving, de behandelcomponenten van twee werelden werken naadloos samen
  • Afstemming beleid en uitvoering tussen behandelaren.

Verwachte resultaten

  • Een verkenning van de mogelijkheden van een innovatieve invulling van de behandelcomponent die aansluit bij de lokale situaties van Vincent Depaul en Sint Jozef wonen en zorg, met daarin in ieder geval aandacht voor:
    –   Rolverdeling behandelaren (huisartsen, SO, eventueel VS);
    –   Samenwerking tussen behandelaren;
    –   Bekostigingssystematiek
  • Een verkenning van de mogelijkheden van regionale samenwerking in het kader van deze behandelcomponent, met daarin in ieder geval aandacht voor:
    –   Regionale afstemming met samenwerkingsverbanden.

 

 

MGZ Project bij Beek & Bos

Bekijk de animatie over het MGZ project bij Beek & Bos.

Nieuws

Lees het actuele nieuws over ‘Langer en beter thuis’. Onder ‘meer nieuws’ vind je de nieuwsberichten van alle pijlers.

De cyclus van veerkracht en het ripple effect
Veerkracht

Als medewerkers floreren, bloeien cliënten mee

Karin Hommels is projectleider van het project Veerkracht, ze deelt graag haar visie op het thema veerkracht! In de ouderenzorg gaat het om vergroten van vitaliteit en eigen regie van mensen. We willen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, met behoud van hun eigenwaarde en zelfstandigheid. Een mooi streven, dat rust op het gedachtegoed van positieve gezondheid – een visie waarin gekeken wordt naar wat mensen wél kunnen, wat hen blij maakt, en hoe ze met een beetje hulp actief kunnen blijven meedoen. Ook binnen de organisatie kunnen we kiezen voor dit perspectief, waarin we niet focussen op tekorten en problemen, maar juist op kracht, talent en motivatie. Want ook medewerkers verdienen het om vitaal en met plezier hun werk te doen. Zeker nu de uitdagingen in de zorgsector blijven toenemen. Een nieuwe kijk op vitaliteit in de zorg Stel je voor dat we in elk gesprek met medewerkers vragen stellen als: “Waar krijg jij energie van? Waar ben je trots op? Wat zou je het allerliefst doen?” Het klinkt zo logisch – en tóch doen we het nog te weinig. De dagelijkse focus ligt vaak op wat er beter moet, wat niet goed gaat en wat anders moet. Dat werkt demotiverend. En juist in een sector waarin betrokkenheid en menselijkheid centraal staan, is dat zonde van het potentieel. Talent, zingeving en mentale stevigheid Zorgprofessionals zijn het kloppend hart van iedere organisatie. Hun bevlogenheid en betrokkenheid maken het verschil voor cliënten. Maar ze staan onder druk: werkdruk, personeelstekorten en emotionele belasting eisen hun tol. Het resultaat? Meer ziekteverzuim, minder werkplezier en soms zelfs uitval. Daarom is het tijd voor een andere aanpak. Geen extra systeem of protocol, maar een vernieuwende blik. Een die uitgaat van mentale stevigheid, talentontwikkeling en zingeving. Vanuit deze basis kunnen medewerkers groeien in zelfvertrouwen, balans en regie – zonder extra belasting, maar mét impact. Het ripple effect: van medewerker tot cliënt Wat gebeurt er als medewerkers zich gezien voelen, sterker in hun schoenen staan en doen waar ze goed in zijn? Dan ontstaat er een ripple effect. Hun positieve energie straalt uit naar collega’s, naar teams – én naar cliënten. Het contact wordt menselijker, rustiger en waardevoller. En dat is precies waar goede zorg om draait. Als ook leidinggevenden deze positieve benadering omarmen, verandert de cultuur van binnenuit. Teams worden hechter, werkplezier groeit en de kwaliteit van zorg stijgt mee. Dit alles draagt bij aan het grotere doel: cliënten ondersteunen in hun zelfredzaamheid, en bijdragen aan een warme, vertrouwde omgeving waarin zij langer thuis kunnen blijven wonen. Daarom werken we binnen ZorgConnect aan het thema Veerkracht!
Lees meer
27 mei 2025