Langer en beter thuis

Gezamenlijke ANW-dienst

Waarborgen van de continuïteit van Medisch Generalistische Zorg (MGZ) in ANW-uren (Avond, Nacht, Weekend-).

Er is een tekort aan specialisten ouderengeneeskunde (SO). Om de inzet van deze specialisten te optimaliseren, verleent MedTzorg per 1 april 2024 medische spoedzorg in de avond, nacht en weekend (ANW) voor Proteion, De Zorggroep, La Providence en Vincent Depaul. De ervaringen zijn positief. Specialisten van de organisaties ervaren een betere werk-privébalans en ook financieel pakt de samenwerking goed uit; de beperkte middelen worden efficiënt ingezet.

Na de evaluatie in december 2024 hebben we besloten de samenwerking voort te zetten. Er zijn wel een aantal aandachtspunten, zoals een tijdige en zorgvuldige rapportage, de consultfunctie richting huisartsen, toegang tot cliëntendossiers voor MedTzorg-artsen en de uitvoering van het landelijke convenant om de toegankelijkheid en beschikbaarheid van medisch-generalistische zorg (MGZ) te waarborgen.

Deelnemende organisaties
Proteion, De Zorggroep, La Providence, Vincent Depaul
Externe partij: MedTzorg

Franka van de Laar

• Projectleider Gezamenlijke ANW dienst
• Inzet SO in de 1e lijn

Doelstelling / ambitie

Het project richt zich op het opvolgen, uitvoeren en implementeren van leer- en ontwikkelpunten die uit eerdere evaluaties naar voren zijn gekomen, en op de verdere ontwikkeling van de ANW-diensten. In 2025 onderzoeken we of ook Land van Horne en Sint Jozef wonen en zorg kunnen aansluiten om de samenwerking verder te versterken. Het doel is om de werkdruk van Specialisten Ouderengeneeskunde en huisartsen te verlichten en de zorgcontinuïteit in ANW-uren te verbeteren. Technologische oplossingen zijn essentieel, maar vallen buiten dit project.

Verwachte resultaten

  • Verbeteren/optimaliseren van de ANW-diensten in samenwerking met MedTzorg, op basis van de uitkomsten van de evaluatie.
  • Uitbreiding van samenwerking door potentiële aansluiting van Stichting Land van Horne en Sint Jozef wonen en zorg bij de ANW-diensten.
  • Financiële dekking voor 2025 voor het project via ZorgConnect, met verkenning van financieringsopties voor na 2025 indien nodig.

Verwachte impact

  • Efficiëntere ANW-diensten door de bedden anders te verdelen en zo het aantal diensten te minderen. De inzet van Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants als eerste aanspreekpunt in de voorwacht verlaagt de werkdruk in de ANW-uren.
  • Uitbreiding van zorgdekking. Als Stichting Land van Horne en Sint Jozef wonen en zorg zich aansluiten bij de ANW-diensten, zorgt dit voor een versterkte samenwerking en bredere dekking in de regio.
  • Randvoorwaardelijke technologie: de beschikbaarheid van technologie als teleconsultatie is essentieel voor de uitvoering van de diensten. Dit valt buiten dit project.

Nieuws

Lees het actuele nieuws over ‘Langer en beter thuis’. Onder ‘meer nieuws’ vind je de nieuwsberichten van alle pijlers.

De cyclus van veerkracht en het ripple effect
Veerkracht

Als medewerkers floreren, bloeien cliënten mee

Karin Hommels is projectleider van het project Veerkracht, ze deelt graag haar visie op het thema veerkracht! In de ouderenzorg gaat het om vergroten van vitaliteit en eigen regie van mensen. We willen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, met behoud van hun eigenwaarde en zelfstandigheid. Een mooi streven, dat rust op het gedachtegoed van positieve gezondheid – een visie waarin gekeken wordt naar wat mensen wél kunnen, wat hen blij maakt, en hoe ze met een beetje hulp actief kunnen blijven meedoen. Ook binnen de organisatie kunnen we kiezen voor dit perspectief, waarin we niet focussen op tekorten en problemen, maar juist op kracht, talent en motivatie. Want ook medewerkers verdienen het om vitaal en met plezier hun werk te doen. Zeker nu de uitdagingen in de zorgsector blijven toenemen. Een nieuwe kijk op vitaliteit in de zorg Stel je voor dat we in elk gesprek met medewerkers vragen stellen als: “Waar krijg jij energie van? Waar ben je trots op? Wat zou je het allerliefst doen?” Het klinkt zo logisch – en tóch doen we het nog te weinig. De dagelijkse focus ligt vaak op wat er beter moet, wat niet goed gaat en wat anders moet. Dat werkt demotiverend. En juist in een sector waarin betrokkenheid en menselijkheid centraal staan, is dat zonde van het potentieel. Talent, zingeving en mentale stevigheid Zorgprofessionals zijn het kloppend hart van iedere organisatie. Hun bevlogenheid en betrokkenheid maken het verschil voor cliënten. Maar ze staan onder druk: werkdruk, personeelstekorten en emotionele belasting eisen hun tol. Het resultaat? Meer ziekteverzuim, minder werkplezier en soms zelfs uitval. Daarom is het tijd voor een andere aanpak. Geen extra systeem of protocol, maar een vernieuwende blik. Een die uitgaat van mentale stevigheid, talentontwikkeling en zingeving. Vanuit deze basis kunnen medewerkers groeien in zelfvertrouwen, balans en regie – zonder extra belasting, maar mét impact. Het ripple effect: van medewerker tot cliënt Wat gebeurt er als medewerkers zich gezien voelen, sterker in hun schoenen staan en doen waar ze goed in zijn? Dan ontstaat er een ripple effect. Hun positieve energie straalt uit naar collega’s, naar teams – én naar cliënten. Het contact wordt menselijker, rustiger en waardevoller. En dat is precies waar goede zorg om draait. Als ook leidinggevenden deze positieve benadering omarmen, verandert de cultuur van binnenuit. Teams worden hechter, werkplezier groeit en de kwaliteit van zorg stijgt mee. Dit alles draagt bij aan het grotere doel: cliënten ondersteunen in hun zelfredzaamheid, en bijdragen aan een warme, vertrouwde omgeving waarin zij langer thuis kunnen blijven wonen. Daarom werken we binnen ZorgConnect aan het thema Veerkracht!
Lees meer
27 mei 2025