Toekomstbestendige arbeidsmarkt

Spraakgestuurd rapporteren

Spraakgestuurd rapporteren heeft de potentie om de administratie- en werkdruk te verlagen.

Zorgprofessionals ervaren een hoge administratie- en werkdruk. De hoge werkdruk komt onder meer door een krappe personele bezetting. Spraakgestuurd rapporteren kan de druk in potentie verlagen. De zorgprofessional rapporteert niet meer schriftelijk, maar spreekt deze in. Software zet dit om in tekst in het Elektronisch Cliëntendossier (ECD). Dit werkt sneller, kan in de thuiszorg ‘on the go’ plaatsvinden en kan de kwaliteit van de rapportages verhogen (bijvoorbeeld taalkundig). Daarnaast kan het werken met spraaktechnologie zichtbaar maken waar het rapportageproces nog verbeterd kan worden.

Deelnemende organisaties
Proteion, Land van Horne, De Zorggroep, Sint Jozef wonen en zorg

Tom Brandsma

Tom Brandsma

• Projectleider Consultatie en diagnostiek dichtbij
• Augmented Reality
• Spraakgestuurd rapporteren

Doelstelling / ambitie

Het doel is om spraakgestuurd rapporteren binnen (een deel van de) de deelnemende organisaties in te voeren, om een bijdrage te leveren aan een efficiënt en effectief rapportageproces. Daarvoor gebruiken we de spraakoplossing van Attendi. Die is op dit moment beschikbaar op de mobiele dossier app van Nedap ONS.

Verwachte resultaten en impact
Als het project af is, hebben we minstens twee use-cases met spraakgestuurd rapporteren. Zorgprofessionals spreken hun rapportage in en typen niet meer. We verwachten dat deze manier van werken de werkdruk verlaagt en het werkplezier verhoogt.

Nieuws

Lees het actuele nieuws over ‘Toekomstbestendige arbeidsmarkt’. Onder ‘meer nieuws’ vind je de nieuwsberichten van alle pijlers.