Duurzaam regionaal informatie- en gezondheidsstelsel

Regio crisiszorg

Het stroomlijnen van crisiszorg in de regio via een centraal loket en informatievoorziening over ontwikkelingen binnen de Wet zorg en dwang.

Door de Wet zorg en dwang (Wzd) is de crisiszorg vanuit de GGZ overgegaan naar de VVT-zorg. Dit vraagt om een regionale samenwerking tussen de ziekenhuizen, GGZ-instellingen, huisartsenpraktijken en de VVT-organisaties.

Deelnemende organisaties
Land van Horne, Proteion, De Zorggroep, Beek en Bos, Vincent Depaul. Sint Jozef wonen en zorg en La Providence.

Externe partijen: VieCuri Medisch Centrum, MET ggz, Vigo Groep, Huisartsenpraktijk NM-Limburg, St. Jans Gasthuis, Laurentiusziekenhuis, Zuyderland Care.

Miranda Fleuren

• Projectleider Regio Crisiszorg
• Coördinator Zorg voor vrijheid/ Wzd bij De Zorggroep

Doelstelling / ambitie

Het stroomlijnen van crisiszorg in de regio via een centraal loket en informatievoorziening over ontwikkelingen binnen de Wet zorg en dwang. Daarnaast houden we met het project de Regionotitie Wet zorg en dwang up-to-date. Een projectleider die ook Wzd-deskundige is, zal vraagbaak zijn voor alle vragen rondom de Wzd in de regio.

Verwachte resultaten en impact
De werkprocedure van het Regioloket wordt herzien en aangevuld met een overzicht dat inzichtelijk maakt hoe vaak en welke vragen binnenkomen, wie de vragen stelt en welke deskundige deze heeft opgepakt. Deze gegevens gebruiken we om het Regioloket te evalueren en uiteindelijk onder te brengen bij de drie grote VVT-organisaties: Land van Horne, Proteion en De Zorggroep.

Twee keer per jaar vindt er een samenwerkingsoverleg plaats met de deelnemende organisaties. Voor deze overleggen is secretariële ondersteuning vereist.

Wet zorg en dwang

Ieder mens heeft het recht om in vrijheid te leven, eigen keuzes te maken. Zelf beslissen hoe je je dag doorbrengt en waar je woont. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Vanaf 2020 geldt de Wet zorg en dwang (Wzd) in Nederland, met als motto: ”Nee, tenzij”. Het uitgangspunt van de Wet is dat er geen onvrijwillige zorg wordt toegepast tenzij het noodzakelijk is om ‘ernstig nadeel’ te voorkomen.

Voor meer informatie over Wet zorg en dwang; tools en uitleg procedures, ga naar de pagina over Wet zorg en dwang via onderstaande knop.

Pagina Wet zorg en dwang

Nieuws

Lees het actuele nieuws over ‘Duurzaam informatiestelsel’. Onder ‘meer nieuws’ vind je de nieuwsberichten van alle pijlers.