Project Zorgteams van de Toekomst: De Schijf van Vijf

Gepubliceerd op: 12 februari 2025

Met hetzelfde aantal (zorg)medewerkers in de toekomst, meer mensen met een zorgvraag ondersteunen. Dat vraagt om een andere manier van werken: anders zorgen. De Schijf van Vijf gaat daarbij helpen. De vier organisaties binnen het Lerend Netwerk zijn gestart met het project Zorgteams van de Toekomst.

Hoe pakken we dat aan?
Dit ‘anders zorgen’ kan bijvoorbeeld door het inzetten van hulpmiddelen, maar ook door nauwer samen te werken met het netwerk van de cliënt. Een hulpmiddel om hierover het gesprek aan te gaan met cliënten en hun naasten is de Schijf van Vijf. Dit hulpmiddel biedt een kapstok om (thuis)zorgmedewerkers, familie en mantelzorgers te helpen een andere mindset te ontwikkelen rondom zorg en ondersteuning. Het model bestaat uit vijf stappen waarmee (wijk)verpleegkundigen en (wijk)verzorgenden de zorgvraag van cliënten gestructureerd in kaart kunnen brengen.

De Schijf van Vijf heeft twee belangrijke doelen:

Het behouden en versterken van de zelfredzaamheid van cliënten;
Zorgverleners een praktisch handvat bieden om cliënten, mantelzorgers en het sociale netwerk efficiënt te betrekken bij het zorgproces.

Scholing
Om zorgverleners hierin te trainen, start het Lerend Netwerk dit najaar met scholing verzorgd door Zomer & Cornelissen. Zij hebben deze gesprekstool in 2016 ontwikkeld en wordt inmiddels door zorgorganisaties uit het hele land toegepast.

Deze aanpak is essentieel om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan: een groeiende zorgvraag door vergrijzing en een afnemend aantal zorgverleners door ontgroening. Door als Lerend Netwerk gezamenlijk op te treden, geven we een krachtige boodschap af aan de samenleving: alleen door samen te werken kunnen we de toenemende zorgvraag effectief aanpakken.

Schijf van vijf
Schijf van vijf
Terug
  • Deel dit bericht:

Nieuws

Langer en beter thuis

Staatssecretaris Langdurige Zorg bezoekt Zorgcentrum Beek & Bos

Verhuizen naar een ‘verpleeghuis’ en toch de eigen huisarts houden? Bij Zorgcentrum Beek & Bos kan het. De specialist ouderengeneeskunde -die voorheen na opname de behandeling overnam van de huisarts- wordt hier alleen ingezet voor de specialistische zorg. Staatssecretaris Vickey Maeijer ging op 7 april met Beek & Bos in gesprek over de voorwaarden, effecten en uitdagingen van dit behandelmodel (= project Medisch Generalistische Zorg). Korte lijnen en de juiste zorg op de juiste plaats door de juiste persoon. Beek & Bos gaat uit van het gedachtegoed van stepped care: opschalen waar nodig, afschalen waar kan. Een compact behandelmodel waarin de Specialist ouderengeneeskunde alleen wordt in gezet op de S van Specialist. Bewoners blijven, waar mogelijk, onder behandeling van hun eigen huisarts. De huisarts kan verwijzen naar de specialist ouderengeneeskunde die aan Beek & Bos verbonden is. Daarnaast kan de huisarts een gedragswetenschapper of paramedicus inschakelen. Beek & Bos heeft een verpleegkundig specialist in dienst, zij filtert de vragen en wordt in dit model zonder verwijzing ingezet. De verpleegkundig specialist is de spil en schakel tussen het zorgteam en de behandelaren. Dit compacte behandelmodel levert goede zorg op. Het tekort aan behandelaren wordt niet opgelost maar behandelaren geven aan dat de druk op hen wel afneemt. Bovendien zijn de kosten van dit behandelmodel lager, winst voor BV Nederland. Een mooi voorbeeld van zorg met toekomst. De staatssecretaris heeft tijdens de rondgang door Beek & Bos onder meer kennis gemaakt met de VR Intodmentia bril, het muziekwaterbed, de mantelzorgondersteuner en de drie prachtige nieuwe ontmoetingsruimten waar ook dorpsbewoners gebruik van kunnen maken. Meer weten over het behandelmodel van Zorgcentrum Beek & Bos? Neem contact op (0475-391700) met Mariëlle Tijssen, zorgmanager, of Harm Hoekstra, bestuurder.
Lees meer
10 april 2025