Aan de slag met ‘Generatiemanagement’

Gepubliceerd op: 31 mei 2021
generatiemanagement

Naast vergrijzing en minder instroom van jongeren is ook de uitstroom van medewerkers die kiezen voor een baan buiten de zorg een van de redenen dat deze sector te maken krijgt (en vaak al heeft) met een tekort aan personeel. Het switchen naar een andere sector heeft vaak te maken met het verliezen van ‘werkenergie’. Reden voor zes Noord-Limburgse ouderenzorgorganisaties om gezamenlijk aan de slag te gaan met ‘Generatiemanagement’ met als doel het behoud van hun medewerkers, één van de vijf thema’s die centraal staan binnen ZorgConnect.

Uit onderzoek bij het IZZ blijkt bijvoorbeeld dat jongeren steeds meer psychische zorg gebruiken en aangeven het werk in de zorg steeds vaker psychisch belastend te vinden. Ook lopen ze vaker tegen emotionele uitputting aan. Het thema generatiemanagement raakt naast het thema behoud ook thema’s als verzuim en schadereductie.

Binnen dit thema generatiemanagement gaat ZorgConnect samenwerken met Aart Bontekoning. Via interactieve masterclasses, generatie-onderzoek en optredens met het generatietheater laat Aart zien en ervaren hoe generatiediversiteit kan worden ingezet om als organisatie, afdeling of team fris en ‘bij de tijd’ te blijven en aantrekkelijk te zijn voor jonge en oudere medewerkers en voor cliënten. In zijn aanpak zijn de volgende thema’s geïntegreerd: benutten van generatiediversiteit, eigenaarschap, reflecteren op het ‘hier en nu’, updaten van verouderde cultuurpatronen, doen wat werkenergie opwekt (concretisering van duurzame inzetbaarheid) en de evolutie van ons gedrag.

Resultaat:
Bontekoning ondersteunt organisaties om de kracht van generatie-diversiteit te benutten. Door middel van dialoog sessies met medewerkers, ondersteuners en MT  wordt bepaald wat belangrijk is voor de agenda van de toekomst voor iedere organisatie. De onderwerpen kunnen divers zijn: positieve gezondheid, teamsamenwerking, werkgeluk, werkenergie etc. Door als samenwerkingsverband samen af te trappen én te evalueren kan er geleerd worden van de opgedane ervaringen in iedere organisatie.  Het verwachte resultaat is dat dit bijdraagt aan behoud van medewerkers op vrijwel alle thema’s die benoemd zijn in het onderzoeksrapport; eigen regie en aandacht, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. 

Tijdlijn:

 

  • Mei 2021
    Inventarisatie welk thema iedere organisatie mee aan de slag wil. Er wordt ook gekeken naar onder andere de leeftijdsopbouw in iedere organisatie.
  • Juni 2021
    Een gezamenlijke aftrap met, een vertegenwoordiging van, alle organisaties. Een introductie op generatiemanagement en met welk thema iedere organisatie aan de slag gaat.
  • Juli-augustus 2021
    Millennial scan per organisatie; een onderzoek-sessie van 1 uur met 7 tot 9 millennials die een top 5 maken van wat bij hen de meeste werkenergie wegneemt en wat bij hen de meeste werkenergie opwekt.
  • September 2021
    Bijeenkomst voor alle geïnteresseerden in de organisaties met uitleg over generatiemanagement.
  • Juni-oktober 2021
    In iedere organisatie vinden 5-6 dialoogsessies plaats rond het gekozen thema en wordt een aanzet gemaakt naar een beweging de goede kant op.
  • November 2021
    Een gezamenlijke evaluatie waarin de opbrengsten gedeeld worden en gesproken wordt hoe dit thema in iedere organisatie verder opgepakt gaat worden.

 

Meer weten over Aart Bontekoning en Generatiemanagement? Wij interviewden Aart en schreven er een artikel over.

Lees het hier
Terug
  • Deel dit bericht:

Nieuws

ZAZ
Toekomstbestendige arbeidsmarkt

Terugblik op inspiratieavond Zorg aan Zet ZorgConnect

Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers met plezier werken, zich blijven ontwikkelen en verbonden blijven aan de zorgsector? In onze regio zijn al veel initiatieven die dit vraagstuk aanpakken. Om hierop voort te bouwen, organiseerde Zorg aan Zet op donderdag 16 januari een inspirerende avond voor bestuurders en directieleden van de acht VVT-organisaties die deel uitmaken van ZorgConnect. De avond begon met een presentatie van Vivian Haine, bestuurder van Zorg aan Zet. We werden meegenomen in het proces zoals dit is doorlopen in Zuid-Limburg op weg naar een transformatieplan voor de arbeidsmarkt. Zij belichtte de mogelijkheden die Zorg aan Zet biedt om de regio te ondersteunen en benadrukte dat samenwerking de impact van initiatieven vergroot. Sugitha Pathmanathan, arbeidsmarktonderzoeker Zorg aan Zet, presenteerde vervolgens een analyse van de ZorgConnect-data. Dit leidde tot de vraag: “Herkennen we deze data en wat vertelt het over ons, over onze organisatie en medewerkers?” Ook gaf zij op basis van data aan waar kansen liggen voor de regio. Het inhoudelijke deel werd afgesloten door Vivian Heijnen, die haar ervaringen deelde over het proces ‘De Zorg Leert Samen’ in Zuid-Limburg. Ze liet zien hoe het ontwikkelen van een gezamenlijke visie op kennisdeling, gezamenlijk leren en innoveren een positieve impact hebben op organisaties en medewerkers. Daarna gaf René Boumans, programmamanager bij Zorg aan Zet voor de regio Noord- en Midden-Limburg, een reflectie op de avond en op de lopende initiatieven binnen ZorgConnect en de interventies uit het regioplan Noord- en Midden-Limburg. Wat is er al, waar kunnen we binnen ZorgConnect nog gerichter op inzetten en hoe kunnen we hierin (datagedreven) keuzes maken? De avond werd afgesloten met de afspraak dat ZorgConnect en Zorg aan Zet samen vervolgstappen gaan zetten om tot een gedragen en onderbouwde keuze te komen voor een impactvolle interventie bij de ZorgConnect deelnemers. De inspiratieavond onderstreepte de kracht van samenwerking in het gezamenlijk aanpakken van de uitdagingen binnen de ouderenzorg. We gaan een aantal zaken verder uitwerken. Hierover volgt later meer.
Lees meer
21 januari 2025