Digitale zorg

Anders leren met digitale technologie

Verbeteren van zorg en onderwijs met innovatieve technologieën als VR en AR, om empathie, begrip en effectiviteit in zorghandelingen en opleidingsmethoden te vergroten.

Dit project bestaat uit twee onderdelen/subprojecten, elk gericht op het verbeteren van zorg en leren met behulp van innovatieve technologieën. Into D’mentia gebruikt virtual reality (VR) om zorgprofessionals en mantelzorgers inzicht te geven in de wereld van mensen met dementie, dit leidt tot meer empathie en betere zorgrelaties. Het tweede onderdeel, Anders leren met AR, onderzoekt hoe augmented reality (AR) zorgprofessionals flexibel en efficiënt kan trainen, los van tijd en plaats. In 2024 zijn stappen gezet en waardevolle inzichten verzameld die de basis vormen voor de doorontwikkeling in 2025. Hieronder gaan we dieper in op beide onderdelen.

Deelnemende organisaties

  • Into D’mentia: Beek en Bos, Proteion, Vincent Depaul, Sint Jozef wonen en zorg
  • Anders leren met AR: Beek en Bos, Proteion
  • Toeschouwer beide projecten: Zuyderland Care
Tom Brandsma

Tom Brandsma

• Projectleider Consultatie en diagnostiek dichtbij
• Augmented Reality
• Spraakgestuurd rapporteren

Into D'mentia

Zorgen voor iemand met dementie is niet eenvoudig. Zowel professionals als mensen zonder zorgachtergrond kunnen het zwaar vinden. We weten dat inleving in het ziektebeeld van een persoon met dementie de (zorg)relatie met die persoon verbetert en verdiept. Met de VR-bril van Into D’mentia zien en ervaren deelnemers in een digitaal gesimuleerde huiselijke omgeving waar mensen met dementie in hun dagelijkse leven tegenaan lopen en hoe de omgeving op hen reageert. In 2024 hebben vier zorgorganisaties veel ervaring opgedaan met deze VR-ervaring. Hulp bij Dementie Noord- en Midden-Limburg is aangesloten om de VR-ervaring ook in de thuissituatie te kunnen aanbieden. Daarnaast is onderzoek uitgevoerd om de ervaringen van deelnemers in kaart te brengen. De resultaten van deze ervaringen zijn in augustus 2024 gepubliceerd in TvZ, het tijdschrift voor de verpleegkundige praktijk en wetenschap. Op basis van alle ervaringen en het verrichte onderzoek willen de vijf zorgorganisaties de samenwerking in 2025 voortzetten en doorontwikkelen. Proteion zal als zesde organisatie in 2025 aansluiten.

Doelstelling/ ambitie
Met behulp van VR-technologie (a) een beter begrip te ontwikkelen voor mensen met dementie, zodat zorgverleners hen beter kunnen ondersteunen, en (b) het ontdekken van de mogelijkheden om het leren/opleiden anders te organiseren.

Verwachte resultaten, mijlpalen en looptijd
Verwachte resultaten: uitwisseling van ideeën en best-practices, onderzoek naar de ervaringen met Into D’mentia in de thuissituatie, ontwikkeling van tools (bijvoorbeeld een e-learning) die gebruikt kunnen worden bij de inzet van de VR-toepassing en het ontwikkelen van een format voor intervisie.

Voor het project, dat loopt tot december 2025, gelden de volgende mijlpalen:

  • Evaluatiebijeenkomsten zijn gepland
  • E-learningprogramma is geëvalueerd
  • Tools ontwikkeld voor de invoering van de VR-ervaring
  • Format voor intervisie is ontwikkeld
  • Onderzoek is uitgevoerd naar de inzet van Into D’mentia in de thuissituatie
  • Ervaringen zijn gepubliceerd.

VR-bril bevordert samen zorgen bij dementie

Publicatie Tijdschrift voor Ziekenverpleging

In 2024 zijn zes VVT-organisaties aan de slag gegaan met deze VR-ervaring, evenals Hulp bij Dementie Noord- en Midden-Limburg. Uit de verzamelde data blijkt dat de VR-ervaring doorleefde inzichten biedt waarmee de respondenten zich beter kunnen inleven in de ander, wat het persoonsgericht handelingsrepertoire stimuleert. De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in het artikel ‘VR-bril bevordert samen zorgen bij dementie’ welke in augustus 2024 is gepubliceerd in TvZ.

Download de publicatie

Harm Hoekstra

• Bestuurder Zorgcentrum Beek en Bos
• Projectleider Into D'mentia
• Verkenning verbreding MGZ-concept

Anders leren met AR

In 2024 is een experiment uitgevoerd met het gedachtengoed van kijken-denken-doen. Deelnemers hebben met augmented reality (AR), een online platform en een Thuis Competent Box ervaren hoe je jezelf tijd- en plaatsonafhankelijk kunt bekwamen voor bedrijfshulpverlening (BHV). Uit de evaluatie bleek dat het concept de potentie heeft om te gebruiken voor zorgmethoden en/of -handelingen. In 2025 willen we dit nader concretiseren en in een experiment toetsen. Het werken met kijken-denken-doen maakt het mogelijk om reisafstanden te elimineren, tijd- en plaatsonafhankelijk te leren (huur ruimten is niet meer nodig) én frictiekosten (de kosten die doorlopen bij de zorgoverdragende partij terwijl de daarbij behorende inkomsten wegvallen) rondom de planning te voorkomen. Daarnaast kunnen we met deze flexibele manier van opleiden snel anticiperen op nieuwe zorgvragen.

Doelstelling/ ambitie
Inzicht verkrijgen in de kansrijkheid van de methode kijken-denken-doen met toepassing op zorghandelingen/methoden.

Verwachte resultaten, mijlpalen en looptijd
Verwachte resultaten: het ontwikkelen van een leeractiviteit op basis van de principes van kijken-denken-doen, het toetsen van deze leeractiviteit bij een groep medewerkers, het opstellen van een initiële businesscase en het uitvoeren van een evaluatie en het publiceren van een artikel.

Voor het project, dat loopt tot december 2025, gelden de volgende mijlpalen:

  • Use-case is geselecteerd
  • Use-case is uitgewerkt volgens methode van kijken-denken-doen
  • Eerste Minimal Viable Product is gereed
  • Definitieve versie product gereed en in de praktijk getest
  • Initiële businesscase is gemaakt
  • De ervaringen zijn geëvalueerd en gepubliceerd.

Nieuws

Lees het actuele nieuws over ‘Digitale zorg’. Onder ‘meer nieuws’ vind je de nieuwsberichten van alle pijlers.

De cyclus van veerkracht en het ripple effect
Veerkracht

Als medewerkers floreren, bloeien cliënten mee

Karin Hommels is projectleider van het project Veerkracht, ze deelt graag haar visie op het thema veerkracht! In de ouderenzorg gaat het om vergroten van vitaliteit en eigen regie van mensen. We willen dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, met behoud van hun eigenwaarde en zelfstandigheid. Een mooi streven, dat rust op het gedachtegoed van positieve gezondheid – een visie waarin gekeken wordt naar wat mensen wél kunnen, wat hen blij maakt, en hoe ze met een beetje hulp actief kunnen blijven meedoen. Ook binnen de organisatie kunnen we kiezen voor dit perspectief, waarin we niet focussen op tekorten en problemen, maar juist op kracht, talent en motivatie. Want ook medewerkers verdienen het om vitaal en met plezier hun werk te doen. Zeker nu de uitdagingen in de zorgsector blijven toenemen. Een nieuwe kijk op vitaliteit in de zorg Stel je voor dat we in elk gesprek met medewerkers vragen stellen als: “Waar krijg jij energie van? Waar ben je trots op? Wat zou je het allerliefst doen?” Het klinkt zo logisch – en tóch doen we het nog te weinig. De dagelijkse focus ligt vaak op wat er beter moet, wat niet goed gaat en wat anders moet. Dat werkt demotiverend. En juist in een sector waarin betrokkenheid en menselijkheid centraal staan, is dat zonde van het potentieel. Talent, zingeving en mentale stevigheid Zorgprofessionals zijn het kloppend hart van iedere organisatie. Hun bevlogenheid en betrokkenheid maken het verschil voor cliënten. Maar ze staan onder druk: werkdruk, personeelstekorten en emotionele belasting eisen hun tol. Het resultaat? Meer ziekteverzuim, minder werkplezier en soms zelfs uitval. Daarom is het tijd voor een andere aanpak. Geen extra systeem of protocol, maar een vernieuwende blik. Een die uitgaat van mentale stevigheid, talentontwikkeling en zingeving. Vanuit deze basis kunnen medewerkers groeien in zelfvertrouwen, balans en regie – zonder extra belasting, maar mét impact. Het ripple effect: van medewerker tot cliënt Wat gebeurt er als medewerkers zich gezien voelen, sterker in hun schoenen staan en doen waar ze goed in zijn? Dan ontstaat er een ripple effect. Hun positieve energie straalt uit naar collega’s, naar teams – én naar cliënten. Het contact wordt menselijker, rustiger en waardevoller. En dat is precies waar goede zorg om draait. Als ook leidinggevenden deze positieve benadering omarmen, verandert de cultuur van binnenuit. Teams worden hechter, werkplezier groeit en de kwaliteit van zorg stijgt mee. Dit alles draagt bij aan het grotere doel: cliënten ondersteunen in hun zelfredzaamheid, en bijdragen aan een warme, vertrouwde omgeving waarin zij langer thuis kunnen blijven wonen. Daarom werken we binnen ZorgConnect aan het thema Veerkracht!
Lees meer
27 mei 2025